مواد شیمیایی چیست؟
ماده شیمیایی ماده ای است که از حجم و جرم تشکیل شده و ترکیب شیمیایی و ویژگی های ثابتی دارد؛ که نمی توان آن را بدون شکستن پیوندهای شیمیایی به اجزاء دیگری تجزیه کرد.

مواد شیمیایی
به طور کلی ماده شیمیایی ماده ای است که از حجم و جرم تشکیل شده و ترکیب شیمیایی و ویژگی های ثابتی دارد؛ که نمی توان آن را بدون شکستن پیوندهای شیمیایی به اجزاء دیگری تجزیه کرد. هر یک از موادی که شما در طول روز با آن سروکار دارید، از شوینده ها گرفته تا مواد نگهدارنده ی خوراکی یا حتی داروها همگی جز مواد شیمیایی دسته بندی می شوند.
طبقه بندی مواد شیمیایی می تواند انواع گوناگونی داشته باشد و مهم این است که شما در چه زمینه ای بخواهید از مواد شیمیایی استفاده کنید.
پس اگر قصد خرید مواد شیمیایی را دارید و یا می خواهید درباره انواع و کاربردهای آن اطلاعات کسب کنید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
مواد شیمیایی
مواد شیمیایی (chemicals) در حالت کلی به صورت عناصر شیمیایی، ترکیبات شیمیایی، یون ها و آلیاژها هستند. عنصر از ذرات تشکیل دهنده ی یکسان به دست می آید؛ این ذرات می توانند اتم ها و یا مولکول های یکسان باشند، اما تعداد زیادی از عناصر طبیعی پایدار نیستند و سریعاً وارد واکنش می شوند و ترکیب ها را به وجود می آورند.
هر یک از ترکیبات خواص جدید و منحصر به فردی دارد که آن را با ماده ی اولیه ی خود و سایر ترکیبات مشتق شده از همان عناصر متمایز می کند.
برای مثال: زمانی که دو عنصر هیدروژن با یک عنصر اکسیژن وارد واکنش می شود، آب H2O)) را به وجود می آورد، اما اگر همین عناصر را در شرایط متفاوتی قرار دهیم ماده ی دیگری به نام هیدروژن پراکسید یا آب اکسیژنه(H2O2) می سازند که کاملا کاربرد متفاوتی دارد.
معرفی مواد شیمیایی
مواد شیمیایی طبیعی:
مواد شیمیایی طبیعی به موادی گفته می شود که به طور طبیعی بدون دخالت انسان در محیط یافت می شوند. مواد شیمیایی طبیعی از منابع طبیعی مانند گیاهان و عناصر موجود در زمین توسط ارگانیسم های زنده به طور مستقیم، تولید می شوند.
این مواد شیمیایی معمولاً ایمن هستند و اغلب در تولید محصولات غذایی فاقد افزودنی، محصولات آرایشی و بهداشتی و انواع مکمل های غذایی به کار می روند. برخی از این مواد شامل فلزات مس، آهن، کبالت و آلومینیوم، انواع چوب و الوار ها، انواع سنگ و مروارید و الماس، پنبه و ابریشم و پشم است.
مواد شیمیایی مصنوعی:
مواد شیمیایی مصنوعی در آزمایشگاه ها به صورت صنعتی، تولید می شوند. این مواد از ترکیب شدن مواد شیمیایی طبیعی به وجود می آیند. به عنوان مثال فلز برنز از ترکیب شدن فلزاتی همچون مس و قلع به دست می آید.
طبقه بندی مواد شیمیایی
مواد شیمیایی را می توان از جنبه های مختلف مانند کاربردهای مصرفی، اسید و بازی بودن و … به دسته های مختلفی تقسیم کرد. اما یکی از رایج ترین طبقه بندی های آن ها، دسته بندی براساس حالت های ظاهری مواد است. به طور کلی مواد شیمیایی را می توان به حالت مایع، گاز، جامد و پلاسما تقسیم کرد و هر یک از این مواد را نیز می توان با توجه به درصد و میزان خلوص، به صورت آزمایشگاهی، صنعتی، دارویی و غذایی عرضه کرد.
طریقه ی عرضه ی این مواد براساس حالت های آن متفاوت است. مثلاً پلاسما به راحتی در بازار پیدا نمی شود و حتماً باید تحت شرایط خاص و آزمایشگاهی منتقل شود، گازها در کپسول ها و سیلندر ها عرضه می گردند، مایعات در ظروف مخصوص مایعات و بشکه ها قابل انتقال هستند و مواد جامد نیز براساس میزان و حجم شان در بسته های متفاوتی عرضه می شوند.
انواع مواد شیمیایی
مواد شیمیایی به طور کلی به دو گروه بزرگ مواد معدنی و مواد آلی تقسیم می شوند:
مواد معدنی: مواد معدنی را می توان به طور کلی به عنوان شیمی عناصر دیگر در نظر گرفت. این مواد گستره ی بزرگتری از عناصر مانند تمامی فلزات واسطه، اکتانید ها و لانتانید ها را در بر می گیرند.
مواد آلی: در گذشته به موادی اطلاق می شد که توسط بدن موجودات زنده ساخته می شد اما امروزه به موادی گفته می شود که عناصر اصلی سازنده ی آن کربن و هیدروژن است. در کنار این عناصر می توانند عناصر دیگری مانند هالوژن ها، آلومینیوم، اکسیژن و گوگرد را نیز شامل شوند.
تفاوت مواد آلی و معدنی
- ترکیبات آلی نسبت به ترکیبات معدنی در برابر حرارت مقاومت کمتری دارند.
- واکنش های معدنی سریع بوده، در حالی که واکنش های آلی کند، تعادلی یا دوطرفه است.
- در تمامی ترکیبات آلی حتماً عنصر کربن وجود دارد، در حالی که در ترکیبات معدنی اینگونه نیست و می تواند کربن داشته باشد یا نداشته باشد.
- در ترکیبات آلی اتم های کربن می توانند با ترکیب شدن با یکدیگر زنجیره های طویل تشکیل دهند، در صورتی که این خاصیت در ترکیبات دیگر خیلی کمتر دیده می شود.
کاربردهای مواد شیمیایی
همانطور که گفته شد، تمامی موادی که با آنها سروکار داریم اعم از مواد غذایی، شوینده ها مواد آرایشی بهداشتی و … برای تولید، نیاز به مواد شیمیایی دارند. اگر مواد شیمیایی را از نظر کاربری مورد بررسی قرار دهیم، شامل دو دسته می شوند:
مواد شیمیایی آزمایشگاهی: این مواد در آزمایشگاه ها و در زمینه های تحقیقاتی کاربرد دارند، و درصد خلوص آن ها بسیار بالاست. این مواد در آزمایشگاه ها زیر نظر مسئول آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرند.
مواد شیمیایی صنعتی: این مواد درصد خلوص کمتری نسبت به مواد شیمیایی آزمایشگاهی دارند. مواد شیمیایی صنعتی در انواع گرید های خوراکی، صنعتی و دارویی سنتز شده و به بازار عرضه می شوند، و از میان تمامی آن ها درصد خلوص گرید خوراکی از باقی گرید ها بیشتر است.
مواد شیمیایی صنعتی عبارتند از انواع حلال های آلی، مواد رسانای الکتریکی و عایق الکتریکی، رنگ ها و پوشش ها، مواد تثبیت کننده، انواع اسید ها و بازها، نرم کننده ها و روان کننده ها، مواد معطر و بازدارنده های حریق و غیره …
پرکاربرد ترین ماده شیمیایی
مواد شیمیایی زیادی وجود دارند که هر روزه به مقدار زیاد استفاده می شوند، و نمی توان گفت که فقط چند ماده پرکاربرد هستند اما ما در ادامه، به چند نمونه از این مواد اشاره می کنیم:
- پرکلریک اسید (HClo4): این ماده یک اکسید اسیدی از کلر است و هنگامی که با آب حل شود، یک اسید قوی می سازد. این اسید در سوخت موشک ها بسیار پرکاربرد است.
- پلی فسفریک اسید (H3PO4): یک ترکیب پلیمری و چند گانه است هیچ گونه بو و رنگ ندارد.
- این ترکیب فوق العاده اسیدی است و از آن در صنایع بسیاری از جمله پزشکی، غذایی، بهداشتی و … استفاده می شود.
- سولفوریک اسید (H2So4): اسید سولفوریک که به آن جوهر گوگرد نیز می گویند یک ماده ی معدنی بی رنگ و بی بو است، که بسیار انحلال پذیر در آب است و واکنش آن با آب بسیار گرما زداست. از این رو باید هنگام کار با آن مراقبت های لازم را انجام داد.
- این ماده در صنایع نفت و گاز و کشاورزی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
- سولفامیک اسید (H2NSo3): آمید و سولفونیک اسید یک ترکیب معدنی است که بسیار ماندگار است؛ و مقرون به صرفه است. از آن در محافظت فلزات و تجهیزات، تولید سیلیکات سدیم، داروهای درمانی، تولید رنگ و رنگ دانه، کپسول های اطفای حریق استفاده می شود.
MSDS مواد شیمیایی
MSDS یا (Material Safety Data Sheet) که به آن “برگه اطلاعات ایمنی مواد” نیز گفته می شود در واقع به نوعی دفترچه راهنما برای هر ماده شیمیایی تلقی می شود، که شامل اطلاعاتی، از جمله ماهیت ماده شیمیایی، شناختن عواملی که می توانند خطرناک باشند و چگونگی مقابله و کنترل آن ها را به طور خیلی واضح در اختیار ما می گذارد.
گاهی اوقات آن را با SDS نیز نشان می دهند. بعضی از مواد شیمیایی بسیار پرخطر هستند و از این رو برای محیط زیست و انسان مضر هستند و می توانند آسیب های جبران ناپذیری وارد کنند.
بر روی بسته بندی مواد شیمیایی معمولاً علائم اختصاری ای وجود دارد که در سطح جهانی، یکسان و شناخته شده است و شما می توانید با شناخت این عوامل از ماهیت ماده ای که در دست دارید و میزان آسیب زایی و خطرناکی آن مطلع شوید.
برای آن که به عنوان یک شیمیدان و شخصی که دائماً با مواد شیمیایی سروکار دارد، با مشکلات کمتری مواجه شوید، لازم است این علائم اختصاری را بشناسید
برای مشاهده فروشگاه و بررسی محصولات روی این لینک ضربه بزنید و با ثبت نظرات خود مارو در بهبود خدمت رسانی به شما عزیزان همرای کنید .
ثامن شیمی پخش کننده تمام لوازم آزمایشگاهی و پزشکی و شیمیایی به صورت حضوری و انلاین در ایران میباشد . با بیش 10 سال سابقه فروش در این بازار .
اماده همکاری با شرکت ها و ازمایشگاه های تهران و شهرستان ها